Ads 468x60px

30 Aralık 2010 Perşembe

Belgrad Ormanı’nda 72 saatte çektiler

Halit Ergenç, Meryem Uzerli, Nebahat Çehre, Nur Aysan, Selma Ergeç ve Okan Yalabık’ın rol aldığı 2011′in dizisi ‘Muhteşem Yüzyıl’ av sahneleri, Belgrad Ormanı’nda çekildi.
Kanuni Sultan Süleyman’ın tahta çıkmasıyla başlayıp, Hürrem’le tanışmasının ardından ‘Muhteşem Süleyman’ namını kazanma sürecinin anlatıldığı dizinin, av sahnelerinin çekimi 3 gün sürdü, çekimlerde 90 kişilik teknik ekip çalıştı.
Her gün 20 at ve binicisi, av köpekleri, şahin ve eğitmenlerinin yanı sıra ok ve yay kullanılan sahneler için de ayrıca eğitmenler sette hazır bulundu. Kanuni Sultan Süleyman’ın sağkolu, can dostu ‘Sadrazam İbrahim’i canlandıran Okan Yalabık, zorlu sahneler için tam 3 ay binicilik eğitimi aldı. Yakut ve elmaslarla süslenmiş altın zihgir (ok atışında yayı gererken başparmağa takılan aparat) Halit Ergenç için özel olarak tasarlandı. Senaryosunu Meral Okay’ın yazdığı ‘Muhteşem Yüzyıl’ 5 Ocak Çarşamba akşamı Show TV ekranlarında seyirciyle buluşacak

26 Aralık 2010 Pazar

MUHTEŞEM YÜZYIL'A MUHTEŞEM KADRO

Yapımcılığını TİMS Productions-Timur Savcı’nın üstlendiği, senaryosunu Meral Okay’ın yazdığı, yönetmenliğini Yağmur ve Durul Taylan’ın yaptığı, “Muhteşem Yüzyıl” dizisi başrol oyuncuları ile de dikkatleri üzerine çekti. Halit Ergenç’in Kanuni Sultan Süleyman olarak kamera karşısına geçtiği dizide Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Valide Sultan’ı Nebahat Çehre, eşi Mahidevran Sultan’ı Nur Aysan, kardeşi Hatice Hatun’u Selma Ergeç ve sadrazam İbrahim’i ise Okan Yalabık canlandırıyor.  6 haftadır çekimleri devam eden ve 5 Ocak’ta seyircisiyle buluşmaya hazırlanan dizide Kanuni’nin büyük aşkla bağlı olduğu Hürrem’i ise Alman asıllı Türk oyuncu Meryem Uzerli oynuyor.
 “Muhteşem Yüzyıl” için
2100 metrekarelik dev plato “Muhteşem Yüzyıl” için Topkapı Sarayı ve birçok tarihi gerçek mekanda yapılan çekimlerin yanı sıra 2100 metrekare alan üzerine dev bir plato kuruldu. 120 kişilik dekor ekibi tarafından hazırlanan stüdyoda; Altınyol, Harem, Hasoda, Arz Odası, Hünkar Sofası, Mutfak, Hamam gibi 12 farklı çekim alanı gerçek mekanlardan yola çıkılarak tasarlandı. Saraydaki sanatsal ve kültürel görseller temel alınarak hazırlanan mekanların yer döşemelerinin 1000 metrekarelik kısmı taş ve cotto ile kaplanırken, 1800 metrekarelik alan için ise gerçek mermerle kullanıldı. 2500 boy demir profilin kurulduğu plato için 1500 kg (1.5 ton) boya kullanıldı. Yaklaşık 5 aydır hazırlanan dekora ayrıca iç ve dış koridorlar ve taşlıklar eklenerek alternatif çekim alanları da oluşturuldu.
Dekor için özel heykeltıraş ve ressam grubu çalıştı
Türkiye’de, bir dekorda yapılmış en büyük gerçek kubbeler “Muhteşem Yüzyıl” için profesyonel bir ekip tarafından bir haftada tamamlandı. Demir konstrüksiyon, masif işçilik öğelerinin yanı sıra 30 kişilik heykeltıraş ve ressam grubu; duvar kaplamaları, kapı ve sütunların boyanarak mermer dokusu verilmesini sağladı.
Dekor tasarım ve uygulamasını Zafer Kanyılmaz’ın, sanat yönetmenliğini Nilüfer Giritlioğlu’nun, kostüm tasarımlarını Serdar Başbuğ’un üstlendiği dizinin senaryo aşamasında tarih danışmanları olarak Deniz Esemenli ve Erhan Afyoncu görev aldı.

23 Aralık 2010 Perşembe

Muhteşem Yüzyıl'ın bütçesi ne kadar, kimler oynuyor ?

Osmanlı İmparatorluğu’nda Kanuni Sultan Süleyman dönemini anlatan ‘Muhteşem Yüzyıl’ Türk televizyon tarihinin bütçe rekorunu kırdı.
Halit Ergenç ve Nebahat Çehre’nin rol aldığı dizi için tam 3.5 milyon liralık bir hazırlık bütçesi kullanılarak 5 ayda 2 bin 100 metrekarelik bir plato kuruldu. 5 Ocak’ta ekranda olacak dizi için 30 kişilik bir heykeltıraş ve ressam grubu çalıştı.

Dekor için demir konstrüksiyon, masif işçilik öğelerinin yanı sıra duvar kaplamaları, kapı ve sütunlar boyanarak mermer dokusu verilmesi sağlandı.

21 Aralık 2010 Salı

Muhteşem Yüzyıl için Wikileaks raporları



Senarist Meral Okay, TRT Haber’de Nuriye Akman’ın sunduğu Akılda Kalan programına konuk oldu. Okay, yeni dizisi “Muhteşem Yüzyıl” üzerine ilginç değerlendirmelerde bulundu. “Muhteşem Yüzyıl için, Wikileaks’e benzeyen bazı balyoz raporlarının çevirisini yaptırdık.” dedi.
Yazdığı yeni dizisi “Muhteşem Yüzyıl” için zorlu bir araştırma sürecinden geçtiğini söyleyen Okay, iki yıl çok çalışmak zorunda kaldığını ve başta konunun kendisine bu kadar ağır geleceğini tahmin etmediğini söyledi. Dizi için tarih danışmanları ile çalıştığını açıklayan Okay, ilginç bir benzetme yaptı:

BUNLAR DA OSMANLI’NIN WİKİLEAKS’I
“O zamanın İstanbul’unda resmi elçiliği olan iki tane devlet var: Venedik, Lehistan. Venedik Sarayı ve büyükelçiler var. Bu büyükelçilerin sarayla ilişkileri var. Biraz Wikileaks aslında. Bunların o dönemin imparatorluğu, saray ve gündelik hayatla ilgili Venedik Cumhuriyeti’ne, krallığa yolladıkları raporlar var. Bunlara balyoz raporları deniyor. O raporlar yurtdışında yayınlandı. Ama Türkçeye de çevrilenler var. Hatta tarih danışmanlarımdan biri olan Doç. Dr. Erhan Afyoncu sayesinde bazı belgeleri biz yeniden çevirttik. Oradan da bir tarih okuması yapıyoruz. Bir taraftan onların tarih içerisinde aldıkları pozisyonlara bakıyorsun. Bildiğimiz resmi tarihin dışında da bir tarih var tabii ki… Belgelerle ortaya çıkan, daha asık yüzlü bir tarih… Ama öbür tarafta o tarihi yapan, o tarihi şekillendiren insanların bir de kendi hayatları, kimlikleri var”

Tarihi erkekler yazdığı için, erkeklerle ilgili daha fazla şey bilindiğini

20 Aralık 2010 Pazartesi


Kuruluş öncesi

Süleyman Şah · Ertuğrul Gazi · Dündar Bey · Gündoğdu Bey · Sungur Tigin · Gündüz Bey (Osman Gazi'nin Ağabeyi) ·Savcı Bey (Osman Gazi'nin Ağabeyi)

Kuruluş (1299–1453)

Osman Gazi · Orhan Gazi · I. Murat · I. Bayezid · Fetret Devri · I. Mehmed · II. Murat

Dönem 2 (1453–1683)

II. Mehmed · II. Bayezid · I. Selim · I. Süleyman · II. Selim · III. Murat · III. Mehmed · I. Ahmet · I. Mustafa · II. Osman · IV. Murat · I. İbrahim ·IV. Mehmed
Dönem 3 (1683–1827)

II. Süleyman · II. Ahmet · II. Mustafa · III. Ahmet · I. Mahmut · III. Osman · III. Mustafa · I. Abdülhamit · III. Selim · IV. Mustafa · II. Mahmut

Dönem 4 (1828–1908)

Abdülmecit · Abdülaziz · V. Murat · II. Abdülhamit

Dağılma (1908–1923)

V. Mehmed · VI. Mehmed

19 Aralık 2010 Pazar

İşte merak edilen Hürrem!



“Muhteşem Yüzyıl” dizisinde Hürrem’i canlandıracak oyuncu merak konusuydu…
İşte herkesin merak ettiği Hürrem! Halit Ergenç’in Kanuni Sultan Süleyman’ı canlandıracağı “Muhteşem Yüzyıl” dizisinde Hürrem’i canlandıracak oyuncu merak konusuydu. Ergenç ile cesur sahnelerde yer alacak olan Hürrem ünlü oyuncunun eşi Bergüzar Korel tarafından da merak ediliyordu. Bu rol için birçok oyuncu adayıyla deneme çekimleri yapan TİMS yapım 8 ay süren araştırmalar sonucunda Alman asıllı Türk oyuncu Meryem Uzerli ile el sıkıştı. Uzerli, padişahların cariyelere nikâh yapmama geleneğini yıkarak, Kanuni Sultan Süleyman’ın nikahlı eşi olmayı başaran “Hürrem” rolü için kamera karşısına geçti.

HÜRREM SULTAN 8 ÜLKEDE ARANDI

Hürrem karakteri için Türkiye’nin yanı sıra Amerika, Almanya, Hollanda, İngiltere, Makedonya, Hırvatistan, Bulgaristan gibi ülkelerdeki ajanslar ile kasta uygun, Türkçe bilen oyuncu adayları için iletişime geçildi. Yaklaşık 8 ay süren araştırmaların ardından Alman asıllı Türk oyuncu Meryem Uzerli, ‘Hürrem’ rolü için kamera karşısına geçti. Uzerli’nin, Almanca, İngilizce, Türkçe ve Rusça biliyor olması seçimde etkili oldu.

Dizi setlerine padişah olarak dönüyor



Bir süredir dizilerde yer almayan Halit Ergenç, sabırsızlıkla yeni dizisini bekliyor.

Halit Ergenç kanuni olunca…

Oğlu Ali’nin doğumunun ardından hiçbir projede yer almayan Halit Ergenç, ‘Muhteşem Yüzyıl’ projesi için ‘Kanuni Sultan Süleyman’ oldu. Senaryosunu Meral Okay’ın yazdığı dizinin yönetmenliğini ise Yağmur ve Durul Taylan üstlendi. Hazırlık süreci 1.5 yıl süren dizide Halit Ergenç’in giydiği kostümler üç ayda hazırlandı. Kanuni Sultan Süleyman’ın kullandığı yakut ve elmaslarla süslenmiş altın yüzük, Ergenç için yeniden tasarlandı

Muhteşem Yüzyıl’ başlıyor



SHOW TV’nin yeni dizisi ‘Muhteşem Yüzyıl’ın çekimleri başladı. Kanuni Sultan Süleyman’ı canlandıran Halit Ergenç, kamera karşısına geçti

Yılın en iddialı yapımlarından biri olan ve Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatının anlatıldığı ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisi için geri sayım başladı. Kısa bir süre sonra SHOW TV’de yayınlanmaya başlayacak dizide Kanuni Sultan Süleyman karakterini canlandıracak olan Halit Ergenç kamera karşısına geçti.

Yapımcılığını TİMS Productions’ın üstlendiği, senaryosunu Meral Okay’ın yazdığı, yönetmenliğini Yağmur ve Durul Taylan’ın yaptığı dizi, 1500′lü yıllarda Kanuni Sultan Süleyman’ın tahta çıkmasıyla başlayıp Hürrem’le tanışmasının ardından ‘Muhteşem Süleyman’ ismini kazanma sürecini anlatıyor.

HÜRREM SULTAN KİM?
Halit Ergenç’in yanı sıra Nebahat Çehre’nin de rol alacağı dizide ‘Hürrem Sultan’ı Almanya’da yaşayan bir Türk kadın oyuncunun canlandırması bekleniyor.

4. Murad’a rakip olacak
‘MUHTEŞEM Yüzyıl’ın 1981 yılında çekilen ve TRT’de yayınlanan ‘Sultan 4. Murad’ adlı diziden sonraki en büyük padişah dizisi olması bekleniyor. Sultan 4. Murad’ı Cihan Ünal’ın canlandırdığı dizi uzun bir süre ekrana gelmiş ve büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştu.

Kanuni’ye Alman Sultan

Kanuni Sultan Süleyman dönemini konu alan ‘Muhteşem Yüzyıl’da Hürrem Sultan tam kriz haline gelmişti ki çözüm Almanya’dan geldi

Tims Production tarafından Show Tv’ye çekilen Muhteşem Yüzyıl’ın oyuncu kadrosu büyük oranda netleşti. Daha önce Fahriye Evcen’e teklif edilen Hürrem Sultan rolünde Almanya’dan adı açıklanmayan bir oyuncu yer alacak. Gerek yapımcı firma gerekse yayıncı kuruluş dizi hakkında bilgi vermekten kaçınırken Halit Ergenç’in Kanuni Sultan Süleyman’ı, Nebahat Çehre’nin ise Valide Sultan’ı oynayacağı projede Okan Yalabık da rol alıyor. Uzun bir hazırlık aşamasından geçen dizinin senaryosunu Meral Okay yazıyor. Pek çok tarih ve sanat danışmanının görev aldığı dev projenin kostüm ve mekân çalışmaları bir yılı aşkın bir zaman aldı

17 Aralık 2010 Cuma

Muhteşem Yüzyıl

Show TV’den dizi atağı; “Muhteşem Yüzyıl” başlıyor


Hazırlıkları bir senedir süren müthiş bir dizi Show TV ekranlarında olacak. Tims Productions tarafından hazırlıkları yaklaşık bir senedir sürdürülen “Muhteşem Yüzyıl” yeni yayın döneminde Show TV’de başlayacak. Yeni yayın dönemine birbirinden iddialı projelerle girmeye hazırlanan Show TV, yapımcılığını Timur Savcı’nın üstlendiği, senaryosunu ise Meral Okay’ın yazdığı Muhteşem Yüzyıl dizisi için kolları sıvadı. Halit Ergenç’in Kanuni [...]